4 Ağustos 2011 Perşembe

Pandispanya Tarifi İki Ayrı Yöntemle

Pandispanya (panda espana)
Pandispanya, kek ve pastalar için çok kullanılan esas maddedir. Türetilebilen ana uygulamadır.
Anahtar ölçü:
1 yumurta için; 25 g şeker ve 30 g undur. (25 cm çapındaki yuvarlak pasta kalıbı veya tepsi için)
ölçüler:
*Yumurta:8 adet
*Un: 240 g
*Toz şeker: 200 g
* Limon kabuğu rendesi yarım çay kaşığı
*Vanilya
*Altlık parşömen kağıdı

Pandispanya 2 yöntemle hazırlanır.
I. Yöntem
1. Pasta kalıbının dip kısmı kâğıtla kaplanır. Kenarlarına çıkıntı yapmaması, düzgün olması gerekir. En iyisi fırın tepsisine, kâğıt üzerine oturtulan çember kalıplardır.
2. Un, vanilya elenerek hazırlanır.
3. Yumurtalar yumurta tenceresine kırılarak hazırlanır. Şeker konur. Yumurta teli veya mikser ile ılık bir yerde yumurtalar koyulaşıp 2-3 katı kabarıncaya kadar çırpılır. Telden damlayan yumurta şeker karışımının hemen kaybolmaması kıvama geldiğini gösterir.
4. Limon kabuğu rendesi ilâve edilip 8-10 saniye de onunla çırpılır, elenerek hazırlanan un ve vanilya ilâve edilir. Çırpmadan, devamlı dip tarafını üste çıkararak karıştırılır. Un tamamen kaybolunca hazırlanan kalıbın yüzüne kadar doldurulur, yayılır.
5. Önceden ısıtılmış 180°C derecelik fırında, ortalama 40-45 dakika, kapağı açılmadan pişirilir.
6. Fırından çıkarılır, 10 dakika kadar bekler. Kenarları ince keskin bir bıçakla kalıptan muntazam bir şekilde kurtarılır. Tel ızgara veya tahta ızgara üzerine ters çevrilir. Kâğıttan, ucundan kaldırılarak kurtarılır.
Not:
1. Pastanın renkli olması istenirse una 1 yemek kaşığı koyu kakao veya 2 yemek kaşığı açık kakao karıştırılıp öyle elenir.
2. İstenirse un konurken, unla beraber çok ince çekilmiş 1 su bardağı fındık veya ceviz içi de konulabilir. Fazla çikolatalı olması istenirse makineden geçirilmiş çikolata konabilir.
3. Pastanın piştiğini anlamak için kürdan saplanır. Kürdan hamurlu çıkarsa pişmemiş, kuru çıkarsa pişmiştir. Şayet içi henüz pişmeden üzeri fazla kızarmağa başlarsa üzerine alüminyum folyo veya parşömen kâğıdı konarak fazla kızarması veya yanması önlenmiş olur.

2. Yöntem
1. Pasta kalıbı veya tepsinin dibi kağıtla kaplanır. Ayrıca, un vanilya ile elenip hazırlanır.
2. Yumurtanın akları ile sarılan ayrı ayrı çırpma kaplarına konur.
3. Yumurta sarılarına şeker ve limon kabuğu rendesi ilâve edilerek mikser yardımı ile 2 katı kabarıp rengi iyice açılmcaya ve kıvamı koyulaşmcaya kadar çarpılır.
4. Diğer tarafta yumurta akları da kar hâline gelinceye kadar çırpılır. Yumurta teli kaldırıldığı zaman üzerinde kalmalı, akmamalıdır.
5. Aklara, sarılar ve un ilâve edilerek hepsi birlikte çırpmadan, alt taraftakiler devamlı üst tarafa çekilerek kanştınlır. Tamamen kanşınca hazırlanan kalıbın üstüne kadar doldurulur. Önceden ısıtılmış 180°C derecelik fırında 40-45 dakika kapağı açılmadan pişirilir. Çıkarılır,10 dakika beklenip keskin bir küçük bıçakla kenarları kurtarılır. Ters çevrilip kağıt çıkarılır. Tel veya tahta ızgara üzerinde soğutulur ve kullanılır.
Not:
1. Bu tip pandispanya, pasta için kullanılır. 8-10 saat önceden yapılıp dinlendirilirse pasta daha başarılı olur.
2. Bu yöntem ile hazırlanan pandispanya diğerine nazaran daha çok kabarır.

Bu sayfa için yorum yazın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder