23 Temmuz 2015 Perşembe

YALAN SÖYLEMEYENLER



İNSANLARIN DÜŞÜNCELERİYLE, HEMDERT OLACAĞIM. BU DERT ORTAKLIĞI İLE, BAŞLAYAN DOSTLUKLARA YELKEN AÇAN BİR GEMİ OLACAK BU SAYFALAR.
YALAN SÖYLEMEYENLER
Dürüstlük, insana doğuştan verilen meziyettir. Allahu Teala  yarattıklarını mükemmel bir şekilde donatmıştır. Zaman içinde insan aile ve çevresinin tesiriyle birçok iyi davranışlarını kaybeder. Sözünün eri, yani güvenilirlik vasfını da kaybedebilir. Dürüst olmayan bireyin sadece kendisine değil, yakın çevresine de zararı vardır. Dürüst olanlar ise, tam tersi hem kendine hem de etrafına fayda sağlar.
Zaman içinde insan aile ve çevresinin tesiriyle birçok iyi davranışlarını kaybeder. Sözünün eri, yani güvenilirlik vasfını da kaybedebilir. Dürüst olmayan bireyin sadece kendisine değil, yakın çevresine de zararı vardır. Dürüst olanlar ise, tam tersi hem kendine hem de etrafına fayda sağlar.
İnsanlar hep tesir altında kalarak bu günlere gelmişlerdir. Hatta dürüst insanların çok olduğu milletler bile, diğer topluluklardan saygı görmüşlerdir. Ordumuzun bir savaş sırasında üzüm bağından geçmesi ve orada tek bir üzüm salkımına zarar vermemesi, dillerde destandır. Silahlı kuvvetlerimizin üstün kahramanlığından öte, dürüst, güvenilir bir kurum olduğu bilinir. Güvenilir ve doğru kişi olmanın yolu, devamlılıktan geçer. Güvenilen  bir insanın sözü, karşısındakilere huzur verir.  Toplum, böyle insanları dinledikçe ferahlar. Siyasette dürüstlük daha da ön plandadır. Dürüst olanlar elbet kazanacaktır.
Doğru insanların çok olduğu milletler bile, diğer topluluklardan saygı görmüşlerdir. Ordumuzun bir savaş sırasında üzüm bağından geçmesi ve orada tek bir üzüm salkımına zarar vermemesi, dillerde destandır. Silahlı kuvvetlerimizin üstün kahramanlığından öte, dürüst, güvenilir bir kurum olduğu bilinir.
Güvenilir ve doğru kişi olmanın yolu, devamlılıktan geçer.
Güvenilen  bir insanın sözü, karşısındakilere huzur verir.
Toplum, böyle insanları dinledikçe ferahlar.
Siyasette dürüstlük daha da ön plandadır. Dürüstlüğü araştıran, eleştiren değil, dürüst olanlar kazanacaktır. Doğru sözün doğru kişi tarafından söylenmesi gerekir. İtimat edilen kişinin sözü, muhataplarına sağlamlık verir.
Doğruyu  kimin söylediği önemli mi?
Bence önemli.
Hem de çok önemlidir.
Yalancı çoban masalını bilirsiniz. Köyün çobanı, fakir bir insandır. Köylü evindeki hayvanlarını ona teslim eder. Her evden toplanan üç-beş hayvan ile çobanın önüne   bir sürü emanet edilir.
Çoban bu emanet edilen hayvanları, her gün köyden alır. Akşama kadar ova,bayır besler. Sonra da sahiplerine teslim eder.
Sadece kaval çalması bu çobana yetmemiş.
Aklına bir muziplik gelmiş.”-YETİŞİN SÜRÜYE KURT SALDIRDI” diye feryat etmiş. Mal canın yongasıdır tabii. Bütün köy halkı oraya koşar. Bir de bakarlar ki kurt yok. Çoban ise katıla katıla gülüyor. Çoban köylüsüyle dalga geçmiştir.
Aradan biraz zaman geçer. Çoban yine”-KURT SALDIRDI YETİŞİN” diye seslenir.
Köylüler yine koşar. Çoban yine kahkahalarla güler. Bu böyle birkaç defa tekrarlanır. Çoban her defasında, kahkahalarla güler.
Fakat günün birinde kurt gerçekten saldırır.
Çoban feryat figan eder. Tepinir. Çığlık atar. Onu uzaktan gören birkaç köylü, inanmaz. Hatta çobanı gösterip, bir de kahkaha atarlar. Kurtlar, sürüyü yer bitirir.
Köylü de, koçlar da, koyunlar da, kuzular da çoban da perişan olur.
Dürüst insan, sözünün eri olmalıdır. Sözünü tutanlar, dürüst insanlardır.

İnsanın lafına değil, yaptığına bakmak gerekir. Davranışlar, kişinin karakterini meydana çıkarır. Dürüstlük, insana hem güven, hem özgüven kazandırır. Kızım daha çocukken”-BABA BEN HİÇ YALAN SÖYLEMEDİM. HEP DOĞRU SÖYLEDİM” dediğinde içimde tarif edilmez bir sevinç yaşamıştım. Dürüst insan kazanır. Dürüstlük daima kazandırır.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder