7 Ağustos 2011 Pazar

Hatmi Çiçeği ve Gül Hatmi

HATMİ ÇİÇEĞİ – ALTHAEA OFFICİNALİS

Diğer İsimleri: Tıbbi Hatmi

Kullanılan Kısımları: Kökü, yaprakları ve çiçeği

Toplama Zamanı : Kökler 2 yıllıklar güz mevsiminde tohumların olgunlaşmasından sonra çiçekler bitkinin çiçek açmaya başlamasından itibaren iyice açılmasına kadar.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri giderici etkilere sahiptir, yumuşatıcı araç olarak öksürüğe karşı, solunum yolları nezlesinde, soğuk algınlığında, teskin edici olarak da mide ve bağırsak iltihaplarında, bronşitte, nezlede, zatürrede ve kan tükürmede faydalıdır.

Bağırsak yaralarında şifalıdır, hatminin en mühim hususiyeti iyi bir müsekkin olmasıdır.

Kullanılışı:1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış hatmi çiçeği konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılıp içilir.

Kökleri idrar söktürücü, yumuşatıcı ve koruyucu, mide, bağırsak, ağız ve boğaz ülserlerinde, öksürükten ileri gelen solunum yolu tahrişlerinde, öksürükte, kulunçta, baş ağrısında, adet söktürücü, meniyi artırıcı olarak ve felce karşı, solunum yolu nezlesinde, soğuk algınlığında, mide ve bağırsak iltihaplarında.

Bronşit, göğüs nezlesi, göğüs iltihabında hatmi kökü, ebegümeci, menekşe, sığır kuyruğu karıştırılır. Haşlama yapılıp içilir. Balgam söktürmek için çiçeği sigara gibi sarılıp içilir.

Hatmi şurubu boğaz iltihaplarına, bronşite, öksürüğe, boğmaca ve nezleye iyi gelir. Kök, yaprak, çiçek hepside aynı maksatla kullanılır.

Yalnız kökleri etki bakımından daha güçlüdür. Hatmi köklerinin içerisinde çok miktarda helme maddesi vardır. Bu sebeple iltihap reaksiyonlarını azaltır ve bronş salgı bezlerinin refleksini zayıflatır, bunun neticesinde öksürük nöbetleri azalır ve iltihaplı azaya sükunet gelir.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 1 kaşık ince kıyılmış kök konur, 1-2 saat bekletilir, süzülür, şekerle tatlandırılır, 1 günde tüketilir veya kök toz haline getirilir, günde 3 defa 2-5 gr içilir.

Yaprakların haşlaması ishali önler. Hiçbir zararlı madde taşımadığından tehlikesiz bir ilaçtır.

Haricen Kullanılışı: Cilt yaralarında haşlanan suyu ile, yumuşatıcı, koruyucu ve yara iyi edici olarak pansuman halinde kullanılır.

Abse, dolama ve kan çıbanlarının tedavisinde lapa halinde konulur.

Ağız ve boğaz ülserinde dişeti iltihabında, pamukçukta, solunum yolu tahrişlerinde, yumuşatıcı, koruyucu ve yara iyi edici olarak gargara şeklinde kullanılır.

Sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrısını geçirir. Sıcaktan ve soğuktan meydana gelen ağrılarda lapası konulur.

Haşlanan suyuna biraz oksijenli su ilave edilip gargara yapılırsa boğaz yollarındaki iltihapları geçirir.

Rahim hastalıklarında fitil yapılıp rahme konulursa faydalı olur.

Haşlanan suyu bağırsak iltihaplarında lavman şeklinde kullanılırsa iltihabın çabuk geçmesini sağlar.

Dişetleri şişmesinde çiçeği kaynatılıp gargara yapılır. Boğaz ağrılarında çiçeği lapa haline getirilir, boğaza sarılır.

Hatmi yapraklarının haşlanması ile elde edilen su ile gözlere pansuman yapılırsa gözleri kuvvetlendirir, göz kanlanmasını geçirir.

Hatmi Tohumu: Hatmi tohumu toz haline getirilip yenilirse böbrek taslarını eritir.

Tohumu toz haline getirilir, sirke ile karıştırılır, vücut ve yüzdeki lekelere sürülür, bir müddet güneşte oturulur, sonra ovalanıp temizlenirse faydalı olur.

GÜL HATMİ – ALTHAEA ROSEA

Diğer İsimleri ve Kullanıldığı Yerler: Gül Fatma Göğüs rahatsızlıklarında yumuşatıcı olarak mide, bağırsak ağrılarında, öksürükte, koruyucu ve idrar artırıcı olarak kullanılır.

1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir. Öksürükte diğer öksürük kesicilerle birlikte kullanmak daha faydalıdır.

Hiçbir zararlı madde taşımadığından tehlikesiz bir ilaçtır. Diğer çeşidinin kullanıldığı yerlerde aynen kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder