Bağırsak kurtları
Genel olarak 3 grupta toplanabilir:
1. Yuvarlak solucanlar: Toprak solucanlarına benzeyen, 15-35 cm boyları, yaklaşık olarak yarım cm enleri olan parazitlerdir Dışkı ile bulaşmış kirli yiyeceklerle ağız yoluyla bulaşır. İştahsızlık, huzursuzluk, kilo kaybı, karın ağrıları ve gerginliği olabilir. Ayrıca gece ağızdan yastığa salya akması, diş gıcırdatması ve deride ürtiker tarzında kaşıntılı, kırmızımsı cilt kabartılan görülebilir. Dışkıda solucanın kendisinin görülmesi veya dışkının mikroskopla incelemesinde yumurtaların gösterilmesi ile tanı konur. İnsan dışkısının gübre olarak kullanılmaması, tuvalet sonrası temizliğe özen gösterilmesi ve tuvaletlerin temiz olması gibi hijyen kurallarına uyulması ile korunma sağlanabilir.
2. Kıl kurdu: Boyları 5-10 mm, iplik şeklinde hareketli barsak parazitleridir. En sık görülen belirti çocukların makatları (anüsleri) etrafında kaşıntıdır. İştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, gece korkuları, diş gıcırdatma, gece işemeleri görülebilir. Makadın kaşınmasıyla ellere ve tırnaklara bulaşan yumurtalar ağız yoluyla yutulduğunda midede larva (kurtçuk) haline dönüşür ve barsaklara göç ederek kıl kurduna dönüşür. Kesin tanı yumurtaların veya parazitin kendisinin gösterilmesi ile konur. Nükseden durumlarda tüm aile bireyleri; kreşte kalıyorsa birlikte yatıp kalktığı tüm arkadaşları incelenmelidir. El yıkama, tırnakların kısa kesilmesi ve fırçalanması bulaşmayı azaltabilir.
3. Bağırsak şeritleri: Boyları birkaç metre uzunluğunda yassı solucanlardır. Çiğ veya az pişmiş etlerin (pastırma, sucuk, salam, çiğ köfte gibi) yenmesi ile bulaşır. Karın ağrısı, tartı kaybı, iştahsızlık, alerjik reaksiyonlar görülebilirse de en sık görülen şikayet makattan birkaç cm boyutta yassı, abdest bozan denen parazitin parçalarının düşmesidir. Dışkıda veya iç çamaşırlarında abdest bozanların görülmesi ile tanı konur. Etlerin pişirilerek yenmesi, insan dışkısının gübre olarak kullanılmaması ile korunma sağlanabilir.
Yukarıda açıklanan parazitlerin herhangi birine rastlandığında mutlaka doktora gidilmesi ve uygun ilaçların kullanılması gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder