10 Ekim 2015 Cumartesi

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ;  Ay üzerindeyseniz pek çok şey görebilirsiniz ama Çin Seddi bunlardan biri değildir. 1938 tarihli "Second Book of Marvels" isimli kitabında Richard Haliburton Çin Seddinin ayndan görülebilen insan yapımı olan tek şey olduğunu iddia etti. Ama Çin Seddi sadece en fazla 10 metre genişliğinde ve çevresi ile aynı renkte ve bu da onu bırakın aydan uydudan izlerken bile çıplak gözle görmeyi imkansız hale getiriyor

İnsülin kullanmaya başlamayalım bağımlılık yapar:
YANLIŞ; eğer bir şeker hastasında insüline geçiliyorsa, onda daha önce şeker tedavisinde kullanılan ilaçların artık şekeri yeteri kadar düşürmediği ve insüline geçilmesi gerektiği bilindiği için insülin verilmektedir.

Balık yanında yoğurt yenmez:
 YANLIŞ; Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca yok. Zehirlenmenin sebebi yoğurt değil, balığın içinde bulunan 'histamin' proteini. Bu madde yoğurtta da olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa ya da kaşıntıya neden olabiliyor. Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte tüketmenizin hiçbir sakıncası yok

Halsizim, mutlaka vitamin almalıyım:
YANLIŞ; halsizliğin birçok nedeni vardır. bu nedenler araştırılmadan her halsizlik durumunda vitamin alınmaz. toplumda vitaminler için olmazsa olmaz diye bir şartlanma görülmektedir. halbuki vücut için gerekli olan vitaminler kadar eser element ve mineraller de önemlidir.

Suşi, çiğ balıkt demektir:
YANLIŞ; Suşi çiğ balık demek değildir ve tüm suşilerin içinde de çiğ balık bulunmaz. Japonların çiğ balık için kullandıkları terim "sashimi"dir. Suşi terimi ise yemeğin içindeki pilavın ekşi bir sosla birlikte hazırlanması yöntemine gönderme yapar. Pilavda kullanılan malzemelerin arasında geleneksel olarak çiğ balık kullanılıyor olabilir, ancak bu pilavda aynı zamanda pişirilmiş deniz ürünleri, balık umurtası, yumurta veya çeşitli sebzeler de bulunur. Yosuna sarılmış suşi ve diğer malzemelerden oluşan yemekler ise suşi değil "makizushi" olarak adlandırılır.

Gökkuşağında yedi renk vardır:
 YANLIŞ; Gökkuşağındaki renkler kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor olarak bilinir.İşin aslı, gökkuşağında kesintisiz bir renk spektrumu vardır, ancak insanın renk algısı, ortada bir kuşak serisi olduğu yanılgısını yaratır. Kimi gökkuşaklarında ise insan gözünün görebileceği 7'den fazla kuşak bulunur.

Pisa Kulesi yamuk yapılmıştır:
YANLIŞ; İtalyanların bu ünlü çan kulesi aslında dik olarak tasarlanmış. Fakat yapıldığı tarih olan 1173 yılından itibaren temeldeki yumuşak zemin sebebiyle güneye doğru kaymaya başlamış.

su içsem yarıyor:
YANLIŞ; su vücuda enerji vermez ve bazı mineraller dışında besleyici öğe içermez. bu nedenle suyun şişmanlatması gibi bir durum söz konusu değildir. aksine su içmek metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlayacağı için kilo kaybına yardımcı olur. su ancak adet öncesi dönem, bazı hormonal bozukluklar ve bazı böbrek hastalıkları gibi özel durumlarda vücutta birikerek geçici bir ağırlık artışına neden olur. bu durumu gerçek bir ağırlık artışıyla (yağ depolarının artması) karıştırmamak gerekir.

Su şeffaftır. Denizlerin mavi olmasının sebebi ise gökyüzünün denize yansımasıdır:
YANLIŞ; 'Su oldukça soluk bir mavi tonundadır. Ancak gökyüzü de denizlerin rengini belirlemede etkilidir.

Herhangi bir şikayetim yok; o halde tansiyonum normal:
YANLIŞ; yüksek tansiyon hastalarında genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, boyun ve ense ağrıları, kulaklarda uğultu veya çınlama gibi şikayetler görülmektedir. ancak birçok hastada, bunların hiçbirisi görülmeyebilir. aslında bu tür şikayetler, vücudun bir alarmıdır. kişiyi doktora yönlendirir. alarmın olmaması daha tehlikelidir. bundan dolayı bir kişi herhangi bir rahatsızlık hissetmese de, zaman zaman tansiyonunu ölçtürmeli veya bir hekim kontrolünden geçmelidir. bilindiği gibi yüksek tansiyon; başta kalp olmak üzere beyin, göz ve böbrekleri bozan en önemli hastalıkların başında yer almaktadır.

Kelebeklerin ömrü bir gündür:
YANLIŞ; Bazı ergin kelebeklerin ömrü 1-2 aya kadar varabilir. Ömürlerinde birkaç mevsim yaşayabilenler, kış uykusuna yatabilir veya daha sıcak bölgelere göç edebilir.

Aspirin kullanıyorum. kanım sulandığı için kalbim hızlı atıyor:
YANLIŞ; aspirin kanı sulandırmaz. pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin bir araya gelerek pıhtı oluşturmasını engeller. dolayısıyla kalbin hızlı çalışmasının bununla bir ilgisi yoktur.

Vejeteryanler asla hayvansal ürün tüketmezler:
YANLIŞ; Vejeteryanlık bünyesinde birçok alt grubu barındıran bir tarzdır. Balık ve kümes hayvanları, yumurta ve mandıra ürünlerini tüketen vejeteryanların oluşturduğu gruplar vardır.
Balıkların hafızası birkaç saniyeliktir:
YANLIŞ; Japon balığı en az üç aylık bir hafızaya sahiptir

Amerika ismi Amerigo Vespucci'den almıştır:
YANLIŞ; Amerika ismini İtalyan haritacı ve tüccar Amerigo Vespucci'den değil, Galli ve zengin bir Bristol tüccarı Richard Ameryk'ten gelmektedir. Ameryk, John Cabot'un ikinci transatlantik yolculuğundaki baş sermayedardı. Mayıs 1497'de Cabot, küçük gemisi Matthew'le Labrador'a ulaştı ve Vespucci'den iki yıl önce Amerika toprağına ayak basan ilk Avrupalı oldu.

Şeker hastaları genelde pek bir şey yememelidir:
YANLIŞ; tam tersi sık sık yemeleri mecburidir. doktorun uygun gördüğü diyete bağlı olarak 3 an, 3 ara öğünden oluşan 6 öğün yenmesi gerekir. bu şekilde diyabet regülasyonuna (düzenli seyretmesine) katkı sağlanır. amaç; kişinin kan şekerini ilaç veya insülin tedavisinin yanı sıra düzenli beslenme ile kontrol altına almaktır."

Devekuşları korkunca kendilerini gizlemek için başlarını kuma gömerler:
YANLIŞ; Anne devekuşları bazen bütün vücutlarını, kanatlarını da açarak toprak üzerine yatırırlar ve yavrularını güneşin kavurucu etkisinden korumaya çalışırlar. Ayrıca devekuşlarının dinlenirken boyun kaslarını rahatlatmak için veya çok sık olmasa da uyurken bazen bu pozisyonu aldıkları biliniyor. Ama kafalarını kuma gömmezler.

Bukalemunlar tehlike hissettikleri anda kamuflaj amacıyla renk değiştirirler:
YANLIŞ; Bukalemunların renk değiştirmesinin sebebi karşı cinsi etkileme veya vücut sıcaklığını ayarlama da olabilir.

Çok şeker yiyen şeker hastası olur:
YANLIŞ; Fazla şeker alımı ile diyabetli olmak arasında herhangi bir ilişki yoktur.

Brezilya'nın başkenti Rio de Janerio'dur:
YANLIŞ;  Brezilya'nın başkenti Brasilia'dır.(En büyük şehirleri olan Sao Paulo ve Rio de Janerio ile karıştırılır.)

Fransa'nın asker imparatoru Napolyon Bonaparte tekrar tahta çıkmasını engellemek için gardiyanlar tarafından zehirlenerek öldürülmüştür:
YANLIŞ; Otopsiyi yapan Napolyon'un doktoru Francesco Antommarchi, imparatorun mide kanserinden öldüğünü söylemişti

"Burası Huş'tur, yolu yokuştur.'' türküsündeki Huş, Muş'un bir ilçesidir:
YANLIŞ; Huş; Yemen'in başkenti Sana ile Taiz kentleri arasında bulunan bir Türk Kalesinin ismidir.

Çok süt içmek boyu uzatır:
YANLIŞ; boy uzaması genetik bir süreçtir. sütün içerdiği kalsiyum sadece vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılar. boyun uzamasına katlı sağlamaz.
Çay- kahve kanser riskini artırır:
 YANLIŞ; Son yapılan araştırmalara göre çay ve kahvede bulunan kafein beyin kanserinden koruyor.

Beyaz Saray, kubbeli binadır:
YANLIŞ; Kubbeli bina, Amerikan Kongre Binası'dır.

Kubbesi altın sarısı olan mabed, Mescid-i Aksa'dır:
 YANLIŞ; Altın sarısı kubbeli mabed, Kubbetu's-Sahra, diğer adıyla Hz. Ömer Camisi'dir. Kubbetu's-Sahra, Resulullah (s.a.s.)'ın miraca çıkarken bastığına inanılan kayanın üzerine inşa edilen sekizgen binadır.

Kubbesi altın sarısı olan mabed, Mescid-i Aksa'dır: Mescid-i Aksa ise Kubbetu's-Sahra'nın kıble tarafında bulunan daha büyük ve geniş bir mabeddir.

C vitamini soğuk algınlığıyla savaşıyor:
YANLIŞ; C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığını iyileştirmiyor.

Parmak çıtlatmak kireçlenmeye sebep oluyor:
YANLIŞ; Çıkan ses kireçlenmeden değil, eklemler arasındaki hava boşluklarından geliyor.

Cinderella Cam Ayakkabılar Giyiyordu:
 En eski Fransız versiyonunda Cinderella patoufles en vair yani sincap kürkünden beyaz ayakkabılar giymektedir. 1697'de Fransız yazar Charles Perrault "Cendrillon" adında bu masalın kendine ait bir versiyonunu yazdığında vair kelimesi Fransızca kullanılmamaya başlanmıştı. Öyle görünüyor ki Perrault bunun vair ile aynı şekilde okunan ve cam anlamına gelen verre kelimesi olduğunu düşünmüş. Ama iyilik perisinin sihiri bile bu hatayı o kadar zamanda düzeltememiş.

Fare peyniri sever:
 YANLIŞ; Fareler aslında fıstık ezmesi ve kahvaltılık gevrekler gibi şekerli yiyeceklerden hoşlanır. Yani bir bar Snickersı daima bir büyük parça peynire tercih ederler.

Colomb da dünyanın düz olduğuna inanmıştır:
YANLIŞ; Ünlü kaşif Christoph Colomb dünyanın ne kadar büyük olduğunu bilmiyor olabilirdi ama dünyanın ucundan düşme gibi bir endişesi de yoktu.

Newton, altında oturduğu ağaçtan kafasına düşen bir elma sayesinde yerçekimi kanununu geliştirdi:
YANLIŞ; Newton'la bir elma arasında kurulan ilk ilişki, bilim adamının ölümünden 60 yıl sonrasına dayanıyor: "Bir bahçede gezinirken, elmayı ağaçtan düşüren yerçekimi kuvvetinin yerden belli bir uzaklıkla sınırlı olmadığı, bu kuvvetin çok daha büyük olduğu düşüncesi aklına geldi." (John Conduitt)

Einstein matematik dersinde başarısızdı:
 YANLIŞ; Bu, hemen herkesin inandığı yanlış bir bilgidir. Kaynağı ise 1935 yılında yayımlanan bir makaleye dayanır. Matematik derslerinde başarısız olan pek çok öğrenci bu hikâyeden cesaret alarak kendileri için de bir umut olduğunu düşünseler de, işin aslı Einstein henüz daha çok küçükken dehasını kanıtlamıştı.

Ispanak insanı güçlendirir - tıpkı Temel Reis gibi:
YANLIŞ; Bu efsane, ıspanağın demir açısından zengin olduğu gerçeğinden ileri gelir. Fakat tam bu noktada bir hata yapılıyor, çünkü aslında ıspanakta sanıldığı kadar çok demir bulunmaz. Bu efsane bir el yazısı hatasından kaynaklanmaktadır. 1870'de bir doktor ondalık işaretini yanlış yere koyduğu için, ıspanağı olduğundan on kat fazla demir içeriyor gibi göstermiş oldu.

Yemek yanında su içilmez:
YANLIŞ; Birçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo aldıracağını düşünürüz. Ne kadar susasak da su içmeyi yemekten 1-2 saat sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz. Kulaktan dolma bu inancın tersine yemek sırasında su içmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı yatıştırmaya yardımcı olur. Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek sırasında su içmemeli.

Alexander Graham Bell telefonu icat etti:
YANLIŞ;  Herkez  Graham Bell'in telefonu icat ettiği ve ilk olarak sekreteri Watson'ı aradığıyla ilgili hikâyeyi duymuşdur. Fakat aslında çalışan ilk telefon bundan 15 yıl önce, Alman bir mucit olan Philipp Reis tarafından icat edilmişti. "Reis Telephon" ismini verdiği bu cihazı, ilk olarak 1861'de sunmuştu. Reis Telephon, müzik notalarını oldukça net olarak, ancak insan sesini zayıf bir şekilde iletebiliyordu. İnsan sesinin tel üzerinden ilk iletiminin Reis tarafından üretilen cihazla gerçekleştirildiği su götürmez bir gerçek. Ancak buna rağmen bütün övgüyü Bell alıyor.

Zıplayamayan tek memeli hayvan fildir:
YANLIŞ; Fakat zıplayamama konusunda tek olduğuyla ilgili popüler efsanenin aksine, bu beceriksizlik yalnızca file ait değildir. Örneğin, Amerika'ya özgü, ismini "tembellik" kelimesinden (sloth) alan bir hayvan, yaşam tarzıyla da uyumlu olarak, zıplayamaz. Ayrıca, gergedan ve su aygırı da zıplayamayan memelilerdir, fakat fillerin aksine, koşarlarken dört ayaklarını birden aynı anda yerden kesebilirler

Kutup ayıları solaktır:
YANLIŞ; Hayatlarını kutup ayılarını araştırmaya adamış bilim adamları, bu hayvanların iki ellerini de aynı beceriyle kullanabildiklerini gözlemlemişlerdir. Bu efsanenin yayılma sebebi belki de, kutup ayılarının sol ellerini çok iyi kullanabildiklerini gören fakat sağ elleriyle de aynı şekilde çalışabildikleri gerçeğini göz ardı eden insanlar olabilir.

İlk otomobil'i Henry Ford icat etmiştir:
YANLIŞ; Her ne kadar aynı zamanlarda Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, ve Siegfried Marcus gibi birçok Alman mühendis fikirlerini hayata geçirmeye çalışmış olsa da, modern otomobillerin ilk örneğinin Karl Benz tarafından ortaya konduğu bilinmektedir. Otomobilin mucidi olarak sayılan Henry Ford'a bu ünü kazandıran üretim bandını geliştirip, seri üretim teknolojisini başarıyla kullanmasıdır.

Röntgeni bulan Thomas Edison'dur:
YANLIŞ; Edison'un Fluoroskop'unun (röntgen perdesi) tıp alanında bir standart haline geldiği doğru olsa da, bu X-ışını fotoğrafının ilk örneği değil. 22 Aralık 1895 yılında Alman bir fizik profesörü olan Wilhelm Röntgen karısının el kemiklerini bir X-ışını kullanarak fotoğrafik plaka üzerinde gören ilk insan oldu.

İlk teleskopun mucidi Galileo'dur:
YANLIŞ; Çalışır olduğu bilinen en eski teleskoplar 1608 yılında Hans Lippershey imzasını taşıyordu. Buluşun sahibi olduğunu iddia eden isimler arasında Zacharias Janssen, Middelburg'da bulunan spekülatörler ve Alkmaar'lı Jacob Metius da bulunuyor.İlk teleskopların tasarımında konveks objektif merceğiyle birlikte bir de konkav öküler (küçük mercek) bulunuyordu. Galileo bu tasarımı bir yıl sonra, 1609'da kullandı. 1611'de Johannes Kepler bir konveks mercek ve bir konkav öküler ile nasıl daha güçlü bir teleskop yapılabileceğini açıkladı.1655 yılında ise Christiaan Huygens gibi astronomlar kendileri için bileşik mercekler kullanarak oldukça güçlü ancak sıradışı büyüklükte büyük ve kullanışsız Keplerian teleskoplarını inşa edebiliyorlardı.


İlk ampul Thomas Edison tarafından icat edilmiştir:
 YANLIŞ; 1802 yılında, Humphry Davy o güne kadar yapılmış en güçlü elektrik pilini yaptı. O yıl içinde ince bir platin tel içinden elektrik akımını geçirerek ilk ampulü elde eden Davy, bu şekilde modern ampulün atası olan bu cihazı geliştirdi. Davy platini seçmişti çünkü en yüksek sıcaklıkta eriyen metallerden biri olduğunu biliyordu.İlk ampul uzun süre dayanmadığı gibi, çok parlak ışık da vermiyordu ancak, 75 yıl sonra Edison'un ilk ticari olarak başarılı olan ampulü 1879'da üretmesinin önündeki zorlu ve engebeli yolun önünü açmıştı.


Uçabilen ilk motorlu araç Wright Kardeşler tarafından icat edildi:
YANLIŞ; Uçak, motor ve ilk kelimeleri bir araya geldiğinde akla ilk olarak Wright Kardeşler geliyor, ancak 17 Aralık 1903'te Kitty Hawk'ta yaptıkları ünlü uçuştan 9 ay önce, Yeni Zelanda'lı Richard Pearse 31 Mart 1903 tarihinde Wright kardeşlerin tasarımından çok daha öte bir tasarımla, çift motor yerine tek motor kullanarak oldukça hafif bir uçağı havalandırmayı başarmıştı.


İnternet'in mucidi Al Gore'dur:
YANLIŞ; Muciti: İnternet'in babası olarak tanınan 4 isim, ARPANet'in yöneticileri Vinton Cerf, Lawrence Roberts, Leonard Kleinrock ve Robert Kahn'dır.Yanlış bilinen mucit: Al Gore (Aslında Al Gore hiç "İnternet'i ben keşfettim" dememiş olsa da sürekli olarak "ABD Kongresi'ne hizmetim sırasında, İnternet'in yaratılışı sürecinde önemli bir yere sahiptim" demiştir) 23 Haziran 1943 doğumlu Vinton Cerf (yukarda fotoğrafta görülen kişi), "İnternet'in babası" olarak tanınıyor. Ulusal Teknoloji Madalyası gibi birçok ödülle onurlandırılan bu isim, üniversite yıllarında Profesör Gerald Estrin gözetiminde Profesör Leonard Kleinrock'un veri paket ağı grubu içinde çalıştı. Bu grup ARPANet'in, yani İnternet'in ilk halinin iki düğümü arasında yer alıyordu. Bu düğüm içinde eşten eşe yönlenen protokolü geliştiren Cerf, UCLA'de iken, o zamanlar ARPANet'in donanım mimarisi üzerinde çalışan Robert E. Kahn ile tanışarak buluşunu geliştirdi. Cerf, 2005 yılının Eylül ayından beri Google'da Başkan Yardımcısı ve Baş İnternet Evanjelisti olarak çalışıyor.

Elektriği Benjamin Franklin Buldu:
YANLIŞ; Benjamin Franklin 1752 senesinde uçurtmasına yıldırım çarpınca elektriği bulmadı. Aslında elektrik o zaman çoktan bilinen bir şeydi. Bunun yerine Franklin yıldırımın elektriksel yapısını kanıtlamaya çalıştı. Fırtına sırasında Franklin ucuna metal bir anahtar bağlanmış ipek bir uçurtma uçuruyordu ve iplerin elektrik akımı ile şarj olduğunu fark etti. Anahtara dokunduğunda havadaki elektrik yüklemesini hissetti yıldırımı değil. Bu da ona yıldırımın elektrik olduğunu kanıtlaması için yeterli bir kanıt vermiş oldu. Eğer uçurtmaya yıldırım çarpsa idi Franklin de büyük ihtimalle Rusya'nın St. Petersburg kentinden Profesör Georg Wilhelm Richman gibi ölmüş olurdu. Bu kişi birkaç ay sonra aynı deneyi yapmaya kalkışmıştı.

Marie Antoinette, Fransızlara "Ekmek Bulamazlarsa Pasta Yesinler" demiştir:
YANLIŞ; 1766 senesinde Jen Jacqoues Rosseau "İtiraflar" ını yazıyordu ve Fransa Kraliçesi 16. Louis'in karısı Marie Antoinette ile karıştırılan büyük bir prensesin bu ünlü lafına atıfta bulunuyordu. Ama bu kişi Marie Antoinette olamadı çünkü 1766 senesinde o sadece 11 yaşındaydı. Tarihçiler Rousseau'nun bahsettiği büyük prensesin 16. Louis ve Marie Antoinette'den 75 sene önce krallık yapan 14. Louis'in karısı Marie Thérèse olduğuna inanırlar.

Abner Doubleday Beyzbolu İcat Etti:
YANLIŞ; Bilinenin aksine Abner Doubleday beyzbolu icat etmemiştir. 1907 senesinde bir komite beyzbolun nasıl oluştuğuna dair bir rapor hazırladı. Bu komitenin vardığı sonuca göre 1839 yılında New York, Cooperstownlu bir genç olan Abner Doubleday "Town Ball" adında bir oyun için elmas şeklinde bir diyagram çizdi. Mükemmel bir hikaye ama aslında bir efsane özellikle de Doubleday'in o günlerde West Point Askeri okuluna devam ettiği ve sözde icat ettiği oyunla ilgili herhangi bir gelişme göstermediği düşünülünce. Bugün bu oyunun New Yorklu bir veznedar ve çok iyi bir teknik ressam olan Alexander Joy Cartwright tarafından icat edildiğine inanılmaktadır. Kendisi Modern Beyzbolun Babası olarak anılmamaktadır.

Roma'yı Neron yakmıştır:
YANLIŞ; Tarihçiler yangının Neron'un politik rakipleri tarafından çıkarıldığını ve daha sonra suçu onu üzerine attıklarını düşünmektedir. Aslında Neron bir kahraman sayılırdı, yangını söndürmeye çalışmış, evsiz kalanlara yiyecek bulmuş ve şehrin yeniden tasarlanması için sağlamıştı.

Neron Roma Yanarken Keman Çalıyordu:
YANLIŞ; Efsaneye göre M.S 64'de deli imparator Neron, sarayını ateşe verir ve daha sonra Maecenas Kulesinin tepesine çıkıp kemanını çalmaya başlar, arya söyler ve Roma'nın yanışını izler. Ama o zamanın tarihçilerinden Tacitus'a göre yangın çıktığında Neron şehrin 50 km dışındaki Antium'daki villasındaydı.

Dilin farklı bölümleri farklı tatları tespit eder:
YANLIŞ; Dil üzerinde farklı tat tomurcukları vardır ve bazıları diğerlerinden daha duyarlıdır. Fakat kesin bölümlerle birbirinden ayrı değillerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder