17 Haziran 2015 Çarşamba

TÜRKİYE BABALAR GÜNÜNE ÜÇ GÜN KALA, BABASIZ KALDI


 Türkiye’nin ‘baba’sı
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti

 BİR DAVAYI DERT EDİNDİM. BU SAYFALARLA SİZLERLE YAZIŞMAK. SİZLERİ ANLAMAK VE ANLATMAK İSTİYORUM. NEYİ ANLAYACAĞIZ. NASIL ANLAYACAĞIZ. İNSANLARIN DÜŞÜNCELERİYLE, HEMDERT OLACAĞIM. BU DERT ORTAKLIĞI İLE, BAŞLAYAN DOSTLUKLARA YELKEN AÇAN BİR GEMİ OLACAK BU SAYFALAR.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti
Tedavi gördüğü hastanede bugün saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle Demirel’in  hayatını kaybettiği bildirildi. Türkiye’nin 9’uncu cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel, hayatını siyasete adayan bir politikacıydı. 
Türkiye’nin ‘baba’sı

Siyasi olaylarla dolu bir yaşam geçiren Süleyman Demirel’e birçok lakap takıldı. 
Bunların arasında: Su müdürü, barajlar kralı, Morisson Süleyman, çoban sülü, şapka, bir bilen, Zenit Süleyman ve baba yer alıyor.
O.Türkiye’nin ‘baba’sı olarak 

anılacaktır.

Babalar gününe üç gün kala

 aramızdan ayrıldı.
SÜLEYMAN DEMİREL KİMDİR?
 Aktif bir siyasi yaşamı olan ve Adalet Partisi’nin başında olan Süleyman Demirel, 10 Ekim 1965’te yapılan genel seçimlerde yüzde 52 oy alarak tek başına iktidar oldu. Aynı zamanda Isparta Milletvekili olarak da parlamentoya girdi ve Türkiye’nin 12’nci başbakanı olarak hükümetini kurdu. 
 Tek başına iktidar oldu. 
 Süleyman Demirel, 1969 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde yine tek başına iktidar oldu. Ancak geçmiş seçimde elde ettiği yüzde 52’lik oy, bu kez yüzde 48’e gerilemişti.

1971 yılında 12 Mart muhtırası ile askeri darbe yapıldı. Türkiye’nin karışması ile birlikte Demirel, istifa etmek durumunda kaldı ve yerine de Nihat Erim hükümeti kuruldu.

1973 yılında yapılan seçimlerde, Demirel’in en büyük siyasi rakibi olan Bülent Ecevit’in liderliğindeki CHP, Demirel’in AP’sinden daha çok oy aldı.
CHP-MSP Hükümeti kuruldu.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı oldu.
Fakat yine de bu koaliston hükümeti yıkıldı.
 1975 yılında kurulan birinci Milliyetçi Cephe hükümetinde, “AP-MSP-MHP-CGP” olmak üzere dört partinin koalisyonuyla Demirel tekrar başbakan koltuğuna oturdu. 1977 seçimlerinde de en çok oyu alan parti CHP olduğu halde hiç bir parti tek başına hükümet kuramıyordu. 1977 yılında kurulan ikinci MC hükümetinde, “AP-MHP-MSP” koalisyonunda başbakanlık yaptı. Güneş Motel Olayı diye adlandırılan operasyonla CHP, Adalet Partisinden seçilen 13 milletvekilini bakanlık vaadiyle transfer ettikten sonra 2’nci MC düştü.

1975, 1977 ve 1979 yıllarında 3 defa koalisyon hükümeti kuran Süleyman Demirel, 12 Eylül darbesinden sonra bir Zincirbozan askeri tesislerinde tutuklu olarak kaldı. 1980-1987 yılları arasında ise siyaset yasağı aldı. 
6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyasi yasaklar kaldırıldı. 
Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.
 Yasaklı yıllardan sonra tekrar TBMM’ye girdi.
  Siyasetten uzun süre uzak durmak zorunda kalan Süleyman Demirel, 29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar TBMM’ne girdi.
 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında da, DYP ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin bir araya gelerek koalisyon kurduğu 49’uncu T.C. Hükümeti’nde Başbakan olarak görev aldı. 
Siyasi yaşamının her dakikası hareketli geçen ve birçok olaya tanıklık eden Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı olarak seçildi. 
Cumhurbaşkanlığı sırasında 1997 yılında gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbe yapıldı. 
Bu süreçte, Başbakanlıktan istifa eden Necmettin Erbakan’ın yerine, arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller’i değil, Anavatan Partisi Başkanı Mesut Yılmaz’ı Başbakan tayin etti. Bu hükümetin güvenoyu alabilmesi için bir grup DYP milletvekilini partilerinden koparttı.
 2000 yılında gelindiğinde de Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığı görevini Ahmet Necdet Sezer’e devretti. Türkiye’nin BABA'sı Siyasi olaylarla dolu bir yaşam geçiren Süleyman Demirel’e birçok lakapta takıldı. Bunlar arasında Su müdürü, barajlar kralı, Morisson Süleyman, çoban sülü, şapka, bir bilen, Zenit Süleyman ve baba yer alıyor.
Herhalde BABA lakabı hiç unutulmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder