Kırmızı pancar hakkında bilmediklerimiz
Bugün sizlere kırmızı pancarın faydalarından bahsetmeye çalışacağız.
Kırmızı Pancar: Kökleri yuvarlak bir yumru şeklindedir. Sebze olarak kullanılır.
Yemeklik pancar diye de nitelendirilen Pancar'ı veren bitkisi, Ispanakgiller'dendir. Pancarların, aralarında konumuzu ilgilendiren yemeklik kırmızı pancardan başka, şekerpancarı ile hayvanlar için yem pancarı da dahil olmak üzere 15 kadar türü vardır. Çiçek saplarıyla l-15 m. kadar boylanabilen ve anayurdu Avrupa kıtası olan kırmızı pancar, ülkemizde de bolca yetiştirilen bir bitkidir. Kırmızı pancarın yaprakları etli ve koyu yeşil renklidir. Kırmızı pancar; salatası, turşusu, mayonezle karıştırılarak mezesi ve konservesi yapılıp sevilerek tüketilir.
Kırmızı pancarın besin değerleri
100 gr. pişirilmiş ve suyu süzülmüş kırmızı pancarın içerdiği besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 1,1 gr. protein; 7,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,8 gr. lif; 23 mgr. fosfor; 14 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 43 mgr. sodyum; 208 mgr. potasyum; 23 mgr. magnezyum; 20 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; OJ5 mgr. B3 vitamini ve 6 mcgr. folik asit. Kırmızı pancarın bilinen yararları Yukarıda görülen besin değerlerinin yanı sıra;
100 gr. pişirilmiş ve suyu süzülmüş kırmızı pancarın içerdiği besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 1,1 gr. protein; 7,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,8 gr. lif; 23 mgr. fosfor; 14 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 43 mgr. sodyum; 208 mgr. potasyum; 23 mgr. magnezyum; 20 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; OJ5 mgr. B3 vitamini ve 6 mcgr. folik asit. Kırmızı pancarın bilinen yararları Yukarıda görülen besin değerlerinin yanı sıra;
Kırmızı pancar:
Sinirleri yatıştırır. Kalp sağlığını korur. Böbrekleri çalıştırır. Vücudu kuvvetlendirir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.
Pancar Salatası Tarifi
Pancar Salatası Malzemeleri: 4 adet kırmızı pancar Marul Sirke Sarımsak Tuz
Kırmızı pancar salatası
Pancarları derince bir tencereye koyun ve pancarların üstünü kapatacak kadar su ekleyin. Daha sonra bir su bardağı sirke ekleyerek pancarların o güzel kırmızı renginin kaybolmamasını sağlayın.
Pancarlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte kaynatmaya devam ediniz.
Pancarları ateşten aldıktan sonra soğumadan kabuklarını soyup yarım daire şeklinde soyarak salata tabağınıza yerleştirin.
4 diş sarımsağı soyun birkaç kaşık yoğurt ve bir iki kaşık zeytinyağ ile karıştırın ve akabinde pancarların üzerine dökün. Bu salataya yarım çay bardağı limon suyu ilave edin. En son bir miktar tuz serpiştirin.
2 saat kadar beklettikten sonra marul ile servis yapın.
Kırmızı Pancar kanı temizliyor,Karaciğeri rahatlatıyor, vücudumuzu: kansere, diyabete ve vereme karşı koruyor!
Kırmızı pancar suyunun, egzema, sedef hastalığı, tansiyon hastalığı ve karaciğer hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Sizlere kırmızı pancar suyunun hazırlanışını yazmak isterim.
Pazardan aldığımız pancarları, sirkeli su içine bırakıp, bir gece bekletelim. Daha sonra kaynar suya koyarak, 3 dakika fokurdatalım. Bir süre demlendirdikten sonra, suyunu süzelim ve cam bir kavanoza dolduralım. Üç hafta boyunca, günde üç kez aç karnına içelim.
Pazardan aldığımız pancarları, sirkeli su içine bırakıp, bir gece bekletelim. Daha sonra kaynar suya koyarak, 3 dakika fokurdatalım. Bir süre demlendirdikten sonra, suyunu süzelim ve cam bir kavanoza dolduralım. Üç hafta boyunca, günde üç kez aç karnına içelim.
Kırmızı pancar suyunu içtikten sonra bir çok rahatsızlığımızın, iyileştiğini göreceğiz.
Kırmızı pancarı soframızda tutalım.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirelim. Kış aylarının kronik derdi, gribe karşı dirençli olalım. Karaciğerimizi sevindirelim. Cildimiz güzel, kendimiz genç olalım. Asabımız bozulmasın. En önemlisi kendimizi kanserden uzak tutalım. Salatası, yemeği veya turşusu ya da kırmızı pancar suyu, kış mevsiminde, hastalıklara karşı bizi koruyacaktır.…
Vitamin ve mineral zengini "Kırmızı Pancar"
A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir... Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.
İnsan vücuduna mucize etkileri
Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.
Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur.
İşte kırmızı pancarın faydaları:
Kırmızı pancar bağırsağı temizlemeye yarayan mucize bir bitkidir.
Hücrelerimizin yenilenmesinde önemli bir role sahiptir.
Bağırsak tembelliği sorununa iyi gelir.
Cildin tırnakların ve saçların daha parlak olmasını sağlar.
Ödem sökücüdür.
Safra sökücüdür.
Bağırsağı toksinlerden arındırma özelliği de vardır.
Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar.
Böbrek ve safrakesesi temizler.
Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.
Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.
Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.
Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.
İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme ve kansere karşı korur.Not: Şeker hastaları ve böbreklerinde oksalat kumu olanlar dikkatli olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder