Katılma nöbeti
Çocuğun canının acıması, kızgınlık, hırslanma veya korku anında soluğunu tutması ve bu esnada genellikle morarma ile kendini belli eden bir nöbet tipidir Bu esnada bazen bilinç kaybı ya da bulanıklığı olur. 6 ay ile 3 yaş arasında en sık görülür. Seyrek olarak yenidoğan döneminde de görülebilir. Bu çocukların zekaları normal olup, sinir sistemine ait bir arıza yoktur. Nöbetin sık sık olması havale ile karıştırılabilir. O nedenle bu gibi durumlarda doktora başvurmak lazımdır. Gerekirse beyin elektrosu (elektroen-sefalogram, EEG) çekilerek sara hastalığından ayırımını yapmak gerekebilir.
Katılma nöbetinde beyin elektrosu normaldir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık ve raşitizm gibi hastalıklar da katılma nöbetini provake edebileceğinden bu hastalıklar yönünden de inceleme yapmak gereklidir.
Nöbeti provake eden bir faktör bulunabilirse bu yönde tedavi yapmak yeterlidir. Ayrıca özel bir tedavi şekli yoktur.
Tikler
Bir kas grubunda tekrarlayan istem dışı hareketlerdir. Bu hareketler genellikle yüz, baş ve omuzlarda uyanıkken belirir ve uykuda kaybolur. Burun çekme, göz kırpma, yüzde seyirme, kas oynatma, omuz silkme, öksürük, boğaz temizleme gibi hareketler görülebilir.
En sık 6-12 yaş arasında görülür. Hastalığın nedeni hemen her zaman psikojendir (ruhsaldır).
Tikler çoğunlukla kendiliğinden geçer, ancak stresle tekrar başlayabilir.
Eğer çocuğun günlük yaşantısını büyük ölçüde etkileyecek derecede ise doktor tarafından istemsiz hareketleri azaltıcı ilaç tedavisi gerekir.
Tik tedavisinde aile danışmanlığı, çocuğa davranış terapisi veya psikoterapi gibi çok yönlü yaklaşımda bulunulur.
Tedavide en önemli husus, çocuğu etkileyen stres durumunun azaltılabilmesi veya tamamen ortadan kaldırılabilmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder