8 Ağustos 2011 Pazartesi

Hindiba Faydaları

HİNDİBA

Memleketimizin hemen her bölgesinde tesadüf edilen mavi çiçekli çok senelik etsu bir bitkidir.

KULLANILDIĞI KISIMLAR:

Yaprak ve kökleridir.

İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:

Yapraklarında Potas tuzları, acı bir madde, şekerli bir mad­de, albümin, demir, C,K ve P vitaminleri kökünde ise insulin maddesi vardır.

VASIFLARI :

İştah açar, kuvvet verir, midevidir, idrar söktürür hafif yu­muşaklık verir ve kurtları düşürür.

KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:

İştahsızlık, zayıflık, kansızlık, karaciğer ağrılarında ve sarılıkta kullanılır. Bunlardan başka mide ve sindirim zayıflığında, romatizma, idrar yolları iltihaplarında kabızlık ve sıtma‘da kullanılır.

NASIL KULLANILIR:

30 gram taze yapraklardan bir litre suyla kaynatılır bundan birer bardak yemeklerden önce içilir. Eğer kabızlık için içiliyorsa sabahleyin erken aç karnına iki bardak birden içilir.

15—30 gram bir litre suda kaynatılır. beş dakika kayna­dıktan sonra 15 dakika demlendirilir ve bundan yemeklerden önce birer bardak içilir. Hindiba şeker düşürücü etkisinden do­layı şeker hastalarına da tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder