HANIMELİ – LONİCERACAPRİFOÜUM
Diğer İsimleri: Bahçe Hanımelisi
Kullanılan Kısımları: Yaprakları, taze dal kabuğu ve tohumlan
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar söktürücü, gut‘ta böbrek, rahatsızlıklarında, karaciğer şişmelerinde, ishal kesici, nefes darlığında, dimağı kuvvetlendirir, midenin suyunu alır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr ufalanmış taze kabuk veya kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
Taze dal kabuğu, kuru yaprak ve çiçekleri öksürüğü keser, nezlede faydalıdır, astımda, müzmin bronşitlerde çay gibi içilir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde .birkaç bardak içilir. Tohumu müshil ve kusturucudur.
HARNUP – CERATONİASİÜQUA
Diğer İsimleri: Keçi Boynuzu
Keçi boynuzu, Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Sodyum, ‘Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko, Mangan minerallerini ihtiva eder.
Kullanılan Kısımları : Meyveleri yaş ve kuru
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Taze meyvelerin idrar artırıcı ve müshil etkisi vardır. Bağırsaktaki kokmuş birikintileri ishalle dışarı atar. Taze meyveler sütün içerisine atılırsa leziz bir yoğurt meydana gelir.
Kuru meyveler yenildiğinde vücudu şişmanlatır ve kan yapar. Çekirdeği ile beraber yenilirse fıtığı kapatır, müzmin öksürüğü giderir, ishali ve kanamaları keser, mideye kuvvet verir, cinsi gücü artırır, göğüs hastalıklarında faydalıdır.
Kollestrolü düşürür, tansiyonu düzenler, kalbi takviye eder, kemikleri geliştirir, dişleri besler, bağırsakların çalışmasında faydalıdır.
Balgam söktürür, bronşları boşaltır, harhar solumayı önler, kolitte faydalıdır. Basur memelerinin, makatın ve rahmin dışarı çıkmasını önler.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ufalanmış harnup konur, 10 dk kaynatılır. Günde 3-5 bardak yemekler arasında içilir. Tozundan günde 3 defa 2-5 gr içilir.
Harnup tozu mide dolgunluğunda faydalıdır. Kusmayı önler, yemeklerden sonra içilir. Harnup tozu pekmezle beraber yenilirse idrar söktürür, 80 gr su ile içilirse böbrek sancılarını geçirir.
Harnup meyvesi; kalp rahatsızlıkları için harnup ufak ufak parçalanır. 1 kilo suya, 400 gr konur, 10 dk kaynatılır.
İndirildikten sonra içerisine 8 gr kekik ve 8 gr papatya konur, 10 dk bekletilir, süzülür, sabah aç karna – akşam yemekten evvel 1 bardak içilir.
Haricen: Ağacının kökü çok küçük parçalar halinde saf zeytinyağında 15 gün kadar bekletilir, bu yağla başa masaj yapılırsa saç çıkartır.
Ağacı yakılır, külü saf zeytinyağı ile karıştırılır. Bir müddet başa sürülmeye devam edilirse saç çıkartır.
Harnup kurusu toz haline getirilip siğillere sürüldüğünde siğilleri geçirir.
Çekirdekleri dövülür, lapa halinde vücutta meydana gelen şişliklere konulursa iyileştirir. Harnup çekirdekleri toz haline getirilir, kaynatılıp yaralara sürülürse yaraları iyi eder.
KEÇİBOYNUZU
BESLEYİCİ VE TESİRLİDİR :
Keçiboynuzunda %40'a yakın şeker vardır, oldukça besleyicidir.
Çok İyi göğüs yumuşatır, bronşları boşaltır, hoş kokusu vardır. Balgam söktürür, sigara tiryakilerine çok fayda verir.
Tutucu hassası vardır, İshallerde ve bilhassa küçük çocuk ishallerinde çok fayda verir. Onların ishallerini zararsız şekilde durdurur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder