Boğulmalar, Yabancı Cisim Yutulması
Boğulmalar
Suda boğulma olabileceği gibi özellikle bebeklik döneminde besinlerin veya küçük cisimlerin nefes borusuna kaçması ile de boğulma olabilir. Her iki halde de vücutta oksijensiz kalmaya bağlı belirtiler ve bulgular ortaya çıkar.
Tedavide solunum yoksa yapay solunum ve kalp masajına başlanır. % 100 oksijen verilir. Eğer solunum düzensiz ise yutulan suyun çıkarılmasından önce ağızdan ağıza solunum yaptırılması daha önemlidir.
Boğulma halinde, çocuğu hemen baş aşağı ters çevirerek sırtından ve göğsünden aynı anda kuvvetlice vurarak boğaza kaçan yabancı cisim çıkartılmaya çalışılmalıdır. Bu işlemi birkaç kez yaptıktan sonra ağız içine bakılmalı ve nefes almayı engelleyici yabancı cisim görülürse işaret parmak bir çengel gibi kullanılarak çıkarılmalıdır.
Bebeklik çağında kolye veya boyuna geçirilen kolyeli emzikler de asılarak boğulmaya neden olabilir. Bir düşme anında kolyenin etrafındaki bir cisme takılması böyle bir kazaya neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde kolye kullanılmamalıdır.
Çocuklara küçük yaşlarda yüzme öğretilmeli, yüzme bilseler bile çocukları suda yalnız bırakmamalıdır.
Kabuklu kuruyemişler ve sert çekirdekli meyveler çocuklara ayıklanmadan verilmemelidir.
Taneli yiyecekler, lokum ve küçük parçalı oyuncakların özellikle 3 yaşın altında aspirasyona bağlı boğulma riski taşıdıkları unutulmamalıdır.
Yabancı cisim yutulması, kulağa kaçması
Çocuklar madeni para, küçük parçalı oyuncak gibi yabancı bir cismi yuttukları zaman bunlar yemek borusunda takılarak iltihaplanmalara ve delinmelere neden olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda doktora başvurulmalıdır.
Yutulan cismin çabuk çıkması için ishal yapıcı ilaç yada bitkiler kullanmak son derece yanlıştır. Yabancı cisim çıkıncaya kadar çocuğun her dışkısı kontrol edilmelidir. Genellikle 3-6 gün sonra yutulan cisim çıkar. Ancak bazen yabancı cismin çıkması 1 aya kadar uzayabilir. Bu süre zarfında çocuğun düzenli olarak beslenmesine devam edilmelidir.
Yabancı cismin kulağa veya buruna kaçması halinde bu cismi çıkarmaya kalkışmadan çocuk doktora götürülmelidir.
Fasulye, nohut gibi taneli baklagiller kaçmışsa zamanla bunlar su çekerek şiştikieri için büyüyüp çıkarılmaları zorlaşabilir. O nedenle böyle durumlarda vakit geçirilmeden doktora başvurulması gerekir Kulağa böcek, sinek veya kelebek kaçmışsa ve canlı ise dış kulak yoluna alkol, gliserin ya da zeytinyağı damlatarak öldürülebilir, ama çıkartmak için doktora başvurulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder