20 Mart 2016 Pazar

Sektörel haber sitesi ile para kazanmak daha kolay

Haber sitesi açmayı düşünenlerin birçoğu haber sitesi içerik planı oluşturmada profesyonel düşünmüyor.

Son yıllarda açılan yüzlerce haber sitesinin en temel problemi büyük haber sitelerini taklit etmek.

Oysa, bir haber sitesinin gerçek anlamda başarılı olabilmesi için bir yayın politikasına ihtiyacı var. İçerik bakımından profesyonel bir yaklaşıma sahip olmamak, haber sitesi ile başarılı olmayı engelliyor.

Haber sitesi içeriği yerel mi, bölgesel mi, ulusal mı, sektörel mi, tematik mi olacak? Bunları netleştirmek çok önemli. Ulusal dediğimiz her haberin yer aldığı siteler ile başarılı olmak giderek zorlaşıyor.

Bu tür sitelerin en büyük hit kaynağı Google News. News kaydı olup da hit çekemeyen ve webmaster forumlarında 2-3 bin TL'ye satılan çok sayıda çöp haber sitesi var. Google News, spam içerikle hızla kirlenen bir yapı durumunda.

Zamanla Google burada çok ciddi temizliklere başlayacak. Bu yüzden son günlerde News kayıtlı yeni kurulmuş, hiti ve geliri olmayan haber sitesi sayısı hızla arttı. Ulusal haber sitesi yayıncılığı kulvarında çok güçlü rakipler var. Ciddi yatırım ve ekip olmadan, sağlam haber kaynaklarına sahip olmadan kopyala-yapıştır ile ulusal bir haber sitesi ile başarı yakalamak zor.

Sektörel haber siteleri daha avantajlı

Yakın gelecekte tematik, yerel ve sektörel haber sitelerinin daha çok önemseneceğini söylemek istiyorum. Doğrudan hedef kitle elde etmek açısından bu sitelerin işlevi büyük. Ayrıca daha kolay reklam veren bulunabiliyor.
 
Örneğin emlak haberleri yayımlayan Emlak Kulisi sektörel anlamda başarılı olmuş sitelerin başında geliyor. Sitede yer alan reklamlara baktığınızda bunu daha iyi anlayabilirsiniz. İnşaat şirketleri, markalı konut üreticileri reklam vermek için Emlak Kulisi'ni daha cazip buluyor.

Çünkü siteyi ziyaret eden kitle konut projeleri ile ilgileniyor. Ya konut alacak, ya konutunu kiraya verecek ya da evini kentsel dönüşüm kapsamında müteahhite verecek. Konut yatırımı günümüzde en çok önemsenen konulardan biri. Dolayısıyla sitenin hedef kitlesi belli. Ben de bir inşaat şirketi sahibi olsam emlak haberleri alanında yayın yapan, okuyucu kitlesi olan yayınları ulusal haber portallarına tercih ederim.

Günlük 1000-2000 tekil kullanıcıya sahip bir emlak haberleri sitesi sahibi olduğunuzu varsayalım. Size aylık reklam veren konut üreticisi siteniz aracılığı ile 50-60 bin kullanıcıya ulaşacaktır. Bu kullanıcı kitlesi arasından reklam ile ilgilenen, fiyat soran, hatta konut satın alacak olanlar da çıkabilir.

Sizin sitenizdeki reklamı aracılığı ile aylık 2-3 konut satışı yapsa sitenize reklam bedeli olarak verdiği ücretin kat kat fazlasını kazanacaktır. Bu da inşaat şirketinin hedefine ulaşmasını kolaylaştırır. Siz yayınladığınız reklamdan inşaat şirketi de yayınlattığı reklamdan para kazanır.

Sektörel ya da tematik sitelerin bu avantajı var. Açıkçası Milliyet, Hürriyet, Sabah gibi büyük mecralarda karşıma çıkan reklamlar çok ilgimi çekmiyor. Çünkü bu mecralarda reklam çeşitliliği çok fazla. Yayınlanan reklam sayısı da fazla. Birçok reklam arada kaynıyor. Buna rağmen sektörel ya da tematik yayınlarda reklamlar içerikle alakalı olduğu için okurların dikkatini daha kolay çekiyor.

Haber sitesi açacaklara önemli tavsiye

Haber sitesi sayısının hızla arttığı günümüz internet dünyasında her önüne gelenin haber sitesi açmasına açıkçası karşıyım. Hem bilgi kirliliği hem de çöp haline gelmiş site sayısı artıyor. Site açanların çoğunun habercilik ile alakası yok.

Sırf prestij olsun, para kazanayım diye çabalıyorlar. Öyle para kazanmak kolay mı? Adsense'ye bel bağlayanlar boşa kürek çekiyor. Son yıllarda hızla yükselip de bir anda yok olan çok site var. Bu işte sabır lazım, çalışmak lazım. Armut piş, ağzıma düş olmuyor. Habercilik ile ilgili bilginiz, tecrübeniz ya da size yol gösterecek, danışmanlık verecek profesyonel kişiler yoksa bu işe girişmeyin.

 "Yok arkadaş sen boşa konuşuyorsun ben de haber sitesi açacağım, bu işi hakkıyla yaparım" diyorsanız da belli alanlara yönelmek, sektörel ya da tematik haber sitesi kurmak konusunda  bu yazdıklarıma kulak vermenizi öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder