6 Aralık 2015 Pazar

Kişisel blog açmak isteyenlere tavsiyeler

Blog yazarlığı kendi içinde kişisel blog, kurumsal blog, tematik blog, genel blog vb. alanlara ayrılıyor. Kişisel blog, blog yazarlığında en çok tercih edilen yöntemlerin başında geliyor.

Blog yazarlığında başarılı olma noktasında en etkili blog türü olan kişisel blog, istikrarlı bir şekilde yapıldığında kişilere ciddi kazanımlar sağlıyor.

Bu yazımda kişisel blog açmak istiyorum diyenlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Kişisel blog için isim belirleyin: Kişisel blog açacaksınız adınızı soyadınızı içeren bir domain almanızı tavsiye ediyorum. Kişisel blogunuzun kolay bulunabilmesi, sizin online mecralarda daha görünür olmanız açısından ad soyad içeren domain almak önemli. Saçma sapan domainler alarak açılan kişisel blogların geleceği pek yok. Marka bir kişisel blog için insanların sizi tanıması gerek. Bu da adınızın soyadınızın bilinmesi ile doğrudan alakalı.

Kişisel blog alt yapısını seçin: Kişisel blogunuz ücretli mi olacak yoksa ücretsiz blog sitesi mi olacak? Bu noktada Blogger, Wordpress, Tumblr arasından seçim yapabilirsiniz.

Kişisel blog teması seçimi: Kişisel blog teması seçimi noktasında sade, gözü yormayan, mobil uyumlu temaları seçin. Yazı fontları okunabilir olmalı. Tema arka plan renginin beyaz renk olması ayrıca önemli. Karanlık temalardan uzak durun.

Sizi tanıtan sayfalar önemli: Kişisel bloglarda en çok ziyaret edilen sayfa "Hakkımda" sayfasıdır. Blogunuzda mutlaka "Hakkımda" sayfası olmalı. Bu sayfayı doğal bir şekilde hazırlayın. Abartlı ifadelerden, özensiz ve sıkıcı anlatımlardan kaçının. Kısa ve öz olsun.

İletişim sayfası olmalı: Blogunuzu okuyanların size ulaşması için "İletişim" sayfası oluşturun. Bu sayfada sosyal medya hesapları, e-mail, telefon vb. bilgiler olabilir.

Kişisel blogunuzda yazacağınız konuları netleştirin: Kişisel blogculukta yazacağınız konuları önceden netleştirmeniz önemli. Her ne kadar kişisel olsa da okuyucuların keyifle okuyacağı, uzmanlık alanlarınıza giren, sizinle doğrudan ilgili alanlara yönelik içerikler üretmeniz büyük önem taşıyor. Örneğin; futbol ile ilgileniyorsanız kişisel blogunuzda futbol ile ilgili görüşlerinize yer verebilirsiniz.

Yazı tarzınız önemli: Kişisel blogunuzda etkileyici ve akıcı bir anlatım dili kullanmazsanız insanlara blogunuzu okumaları için bir neden sunmamış olursunuz. Bu yüzden klasik yazıların dışına çıkın. Farklı bakış açınızı keyifli bir şekilde yazıya dökün.

Markalaşmayı önemseyin: Kişisel bloglar, marka olmak açısından önemli bir rol oynar. Belli konular üzerine yazıyorsanız yazdıklarınız ile ilgilenen kitlenin bir süre sonra dikkatini çekmeye başlarsınız. Bu da sizin daha fazla tanınmanızı ve markalaşma yolunda önemli bir adım atmanızı sağlar.

İstikrar blogculuk için önemli: Kişisel blog ya da diğer alanlarda olsun blogculukta en önemli konu istikrardır. Eğer içerik üretme periyodunuzu ayarlayamıyorsanız başarılı olmanız zorlaşacaktır. Bu da zamanla blogunuzun ilgisiz kalmasına neden olacaktır. Haftalık ve aylık içerik takvimi oluşturun.

CV'nizde blogunuzu da yazın: Blog yazarlığı kariyer hedeflerinizin şekillenmesinde önemli bir araçtır. Düzenli yazdığınız bir blogunuz varsa bunu mutlaka CV'nize ekleyin. Blog yazarlığı size ummadığınız iş kapılarını açabilir. Bloglar, kişilerin online medyadaki en önemli yüzüdür. Kartvizit kullanıyorsanız blog adresinizi de yazın.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder