31 Ağustos 2015 Pazartesi

Yerel gazete çıkarmak istiyorum diyenlere tavsiyeler

İnternet haberciliğinin hızla yükselmesi ile birlikte kağıt gazetelere ilgi daha da azaldı. Gazete satışlarının 5-6 milyonu geçmediği Türkiye'de binlerce hala yaygın ve yerel olmak üzere binlerce gazete çıkıyor.

İnternet gazeteciliğinin geleneksel gazeteciliğe göre birçok avantajı beraberinde getirdiği bilinen bir gerçek. İnternet haberciliğinde matbaa gideri yok, dağıtım gideri yok. Yapılan hatalar kolayca düzeltilebiliyor. Hızlı ve anlık haber sunmak mümkün. Her yerden habercilik yapılabiliyor. Hem pc'den hem de mobil cihazlardan kolayca haber takibi yapılabiliyor.

Bir haber sitesi kurmak, gazete çıkarmaya göre çok daha az maliyetli. Bu yüzden son yıllarda haber sitesi sayısında ciddi patlama yaşandı. Habercilik tecrübesi olmasa da birçok kişi haber sitesi kurdu.

Haber sitelerinin birinci haber kaynağı olduğu bu zamanda hala gazete çıkarmak isteyenler var. Yerel gazete çıkarmak isteyenlerden zaman zaman mail alıyorum.

Yerel gazete çıkarmak bu zamanda mantıklı bir girişim değil. Neden mi?

Yerel gazete çıkarmak maliyetli. Ekonomik anlamda güçlü olmak lazım.

Ofis tutmak gerek. Ofis giderleri fazla olacak.

Matbaa ile anlaşılacak.

Gazete tasarımından anlayan deneyimli personel gerekli.

Dağıtım için personel ihtiyacı var.

Baskı maliyetleri yüksek.

Siyah-beyaz gazete basmak bu zamanda mantıklı değil.

Renkli baskı gerekli. Bu da ekstra maliyet.

Baskı sayısı, sayfa sayısı ve yayın periyodu önemli.

Günlük bir gazete çıkarmak maliyetleri çok daha artıracak.

Haftalık, 15 günlük ya da aylık gazete çıkarmak ise bayat haber sunmaktan başka bir şey değil.

Reklam almadan gazetecilik yapmak çok zor. Sürekli cepten yemek durumunda kalınacak.

Esnafın reklam verme konusundaki tutumu göz önünde bulundurulduğunda yerel gazetelerin çoğu bu noktada ciddi anlamda sıkıntılı. Alınan reklamlar giderleri karşılamakta yetersiz kalıyor.

Bir gazetenin de reklam alabilmesi için profesyonel bir yaklaşımla hareket edilmesi gerek.

Bu zamanda yerel gazeteler genelde seçim öncesi siyasilerden destek alarak çıkarılıyor. Aday tanıtımları kapsamında adaylardan alınan reklamlar ile birkaç sayı çıkan gazeteler çöp olup gidiyor.

Yerel gazetecilik gerçekten çok zor iş. Yıllardır ayakta duran, kaliteli işlere imza atan gazeteler var ancak sayıları çok fazla değil. Uzun soluklu yerel gazetecilik bu zamanda çok zor. Türkiye'de gazete okuma kültürü gelişemediği için tirajlar da hep aynı seviyede. Ülke nüfusu artıyor ancak tirajlar yerinde sayıyor. Bunda online haberciliğin de payı çok büyük.

Gazete satın alan kitle belli. Mobilden günlük gelişmeleri takip edenler çok fazla. Gazetelerin birçoğu raflarda gün boyu satılmadan duruyor.

Yerel gazete çıkarmak isteyenlere bu amaçlarından vazgeçmelerini öneriyorum. Gerçekten "habercilik" yapmak istiyorsanız online haberciliğine yönelin. Aksi takdirde kağıt gazete ile iş zor.

NOT: Yerel gazete çıkarmak istiyorsanız danışmanlık hizmetleri sunabilirim. Ayrıntılı bilgi için medyaistasyonu@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder